Γιατί κάποιοι ταλαντούχοι χορευτές στο τέλος “δεν τα καταφέρνουν”;

A
A
 

Το άρθρο αυτό,αναφέρεται στην ζωή των νέων χορευτών στην Αμερική και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να καθιερωθούν στο χώρο, αντανακλά τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χορευτές παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν νέα ταλέντα, τα οποία όμως, ακόμα και έπειτα από αξιόλογες και αναγνωρισμένες σπουδές δεν φθάνουν τελικά στο σημείο που θα έπρεπε ή είχαν φανταστεί. Η προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών, συχνά, αν όχι τις περισσότερες φορές, εκτός από τις διάφορες δυσκολίες, τεχνικές και άλλες, συναντάει διάφορα εμπόδια και συχνά ανακόπτεται. Σημασία έχει αφενός η επίτευξη των ατομικών στόχων, αφετέρου η προσπάθεια και ο τρόπος που ο κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες, αλλά και την Τέχνη γενικότερα και αυτό που προσφέρει σε ανθρώπινο επίπεδο.

Από την ίδρυσή του το 1999, περισσότεροι από 80.000 χορευτές κλασικού χορού έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Youth America Grand Prix. Ενώ περισσότεροι από 450 απόφοιτοι χορεύουν αυτή τη στιγμή σε ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία χορευτών ποτέ δεν φτάνει σε αυτό το επαγγελματικό επίπεδο. 

“Μπορεί να έχετε τον καλύτερο δάσκαλο στον κόσμο, την καλύτερη εργασιακή συμπεριφορά και να είστε απόλυτα αφοσιωμένοι, αλλά παρόλα αυτά να μην τα καταφέρετε”, λέει η ιδρυτής του YAGPLarissa Saveliev. “Έχω δει τόσους πολλούς εξαιρετικά ταλαντούχους χορευτές να μην έχουν αρκετά κίνητρα και πνευματική δύναμη, να μην έχουν τον σωστό τύπο σώματος, να μην φτάσουν στη σωστή ομάδα την κατάλληλη στιγμή ή να τραυματιστούν σε λάθος στιγμή..”

Ενώ συνηθίζουμε να μιλάμε για λίγους χορευτές οι οποίοι τα καταφέρνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά να μάθουν από την πολύ μεγαλύτερη ομάδα χορευτών που δεν φτάνει εκεί. Γιατί κάποιοι ταλαντούχοι χορευτές δεν καταφέρνουν ποτέ να φθάσουν σε σημείο αντάξιο των δυνατοτήτων τους;
“Δεν πρόκειται για ταλέντο – πρόκειται για προσωπικότητα και επιμονή”, λέει ο Ray Leeper, διευθυντής της NUVO Dance Convention.

– Το πρόβλημα: Μη επαρκής προετοιμασία

Μετά την αποφοίτησή τους, οι περισσότεροι νέοι χορευτές περνούν ένα χρόνο ή δύο στο να προετοιμάζονται για οντισιόν ή δουλεύουν. Αυτό το κενό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην πορεία και πολλοί νέοι χορευτές – και οι γονείς τους – δεν έχουν ρεαλιστική άποψη για το τι να περιμένουν. Για παράδειγμα, ποιο θα πρέπει να είναι το πρόγραμμά σας και οι προτεραιότητές σας όταν βρίσκεστε σε περίοδο ακρόασης ή ανάμεσα σε δουλειές; Τι θα κοστίσει ένα μεταβατικό έτος ή δύο;

Η Λύση: Ακούστε ένα σύμβουλο

Αναζητήστε έναν αξιόπιστο επαγγελματία ή πρώην επαγγελματία χορευτή ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να ενεργήσει ως σύμβουλος καθοδήγησης. Κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να αξιολογήσετε εάν αυτή η σταδιοδρομία είναι για εσάς. Το σημαντικό είναι να βρείτε κάποιον που θέλει να βοηθήσει, ο οποίος έχει την πληροφόρηση και την εμπειρία και ο οποίος μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ηθική υποστήριξη.

– Το πρόβλημα: Οικονομικό άγχος

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έχουν σταθερή οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους ή/και μετά από αυτήν ώστε να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους. Είναι λογικό να προκαλέσει άγχος μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Λύση: Βρείτε μια εργασία στο χώρο

Η δουλειά ως δάσκαλος χορού πιθανότατα θα σας δώσει περισσότερη ευελιξία για να συνεχίσετε τα μαθήματα, να παραμείνετε σε φόρμα, να δοκιμάσετε και να πάτε σε ακρόαση.

– Το πρόβλημα: Η απογοήτευση

Για τους νέους χορευτές που είναι συνηθισμένοι σε έπαινους, το μεγαλύτερο σοκ μπορεί να είναι ότι ο επαγγελματικός κόσμος είναι γεμάτος απόρριψη, λέει ο Leeper. “Πολλοί χορευτές καταρρέουν όταν κανείς δεν τους λέει πια ότι είναι υπέροχοι”. Μπορεί να απογοητευθεί, να χάσει την αυτοπεποίθησή του και αυτό να οδηγήσει σε συνεχείς επαγγελματικές αποτυχίες.

Η λύση: Μείνετε ανοιχτοί και πείτε ναι

Η αλήθεια είναι ότι οι χορευτές που πιστεύουν ότι είναι καταπληκτικοί είναι απίθανο να βελτιωθούν. “Πρέπει να είστε ανοικτοί στη διόρθωση, να είστε ανοιχτοί στο να μην γνωρίζετε και στην απόκτηση επιπλέον γνώσης”, συμβουλεύει η Susan Jaffe, επικεφαλής της Τμήματος Χορού της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας“Πρέπει να επικεντρωθείτε στην “καλλιτεχνική εξέλιξη του εαυτού σας” ακόμα και αν είστε ήδη επαγγελματίες”. Η αποτυχία, π.χ. σε μια ακρόαση, είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας. Μην αφήσετε να μειωθεί η αξία της προσπάθειάς σας και των στόχων σας.

– Το πρόβλημα: Ο αποπροσανατολισμός

“Οι άνθρωποι είναι αποστασιοποιημένοι από τις πληροφορίες που λαμβάνουν γιατί έχουν συνεχώς στραμμένη την προσοχή τους στα κινητά τους τηλέφωνα. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ λίγη ώρα στην καθημερινή ζωή για ξεκούραση, προβληματισμό και φαντασία”, λέει η Jaffe. Η σπατάλη χρόνου που δημιουργείται συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τα αστέρια στο Instagram θα σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκής. “Όλα φαίνονται σαν να πρέπει να συμβαίνουν απίστευτα γρήγορα όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με την επιτυχία κάποιου άλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, λέει ο Leeper.

Η Λύση: Συγκεντρωθείτε στα σημαντικά

Οι προσωπικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε γειωμένοι και να επικεντρωθείτε στον στόχο σας. “Αποσυνδεθείτε από το θόρυβο του περιβάλλοντος, συναναστραφείτε με ανθρώπους που είναι υγιείς και παραγωγικοί και βρείτε τη θέση σας στην κοινωνία”, λέει ο Leeper. “Πηγαίνετε σε παραστάσεις, μιλήστε με άλλους χορευτές μετά το μάθημα και γνωρίστε από ένα νέο άτομο σε κάθε εκδήλωση ή μάθημα που παρακολουθείτε”.

– Το πρόβλημα: Απάθεια

“Δεν έχει σημασία πόσο όμορφη είναι η εκτέλεση ενός βήματος, αυτό δεν είναι το παν”, λέει ο Jaffe. “Το να είσαι επαγγελματίας σημαίνει να πηγαίνεις όλο και βαθύτερα και να γίνεις πολύ πιο ανοικτός, να αναπτύξεις τη συναισθηματική σου σχέση, το συντονισμό, τη μουσικότητα, την προθυμία και τη δημιουργικότητα”. Ωστόσο, όταν δεν είστε μέσα σε ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή ομάδα, μπορεί να είναι δελεαστικό και ευκολότερο να προσπαθήσετε να ξεφύγετε, μη έχοντας αποτέλεσμα.

Η λύση: Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα

Παραμείνετε πειθαρχημένοι κρατώντας τον εαυτό σας υπεύθυνο. “Σχεδιάστε, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα πραγματικό πρόγραμμα,” συμβουλεύει ο Leeper. “Στο μάθημα μην εκτελείτε απλά τις κινήσεις. Εφαρμόστε τις διορθώσεις του κάθε δασκάλου, μείνετε παρόντες και περίεργοι”.

– Το πρόβλημα: ένας σοβαρός τραυματισμός

“Ένας σοβαρός τραυματισμός σε άσχημο χρονικό σημείο μπορεί να πετάξει τους απροετοίμαστους χορευτές εκτός πορείας”, λέει η Saveliev. Μπορεί να σας αναγκάσει να βγείτε από το πρόγραμμά σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Χωρίς ένα μακροπρόθεσμο όραμα επιστροφής και ένα σχέδιο για το πώς να χρησιμοποιήσετε όλο τον ελεύθερο χρόνο που προκύπτει από την μη δυνατότητα άσκησης λόγω του τραυματισμού σας, μπορεί να σας ωθήσει στην παραίτηση.

Η λύση: Εστίαση στην Τέχνη

Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε την ψυχική και συναισθηματική δύναμη που απαιτεί η ανάκαμψη από έναν τραυματισμό. “Βοηθήστε τον εαυτό σας παρακολουθώντας τέχνες. Ακούστε μουσική, επισκεφθείτε τα μουσεία”, λέει ο Jaffe. “Όταν έχετε πολλά ενδιαφέροντα και συνεχή αναζήτηση στη ζωή, θα μπορέσετε να το μεταδώσετε στο κοινό”. Τίποτα δεν πρέπει να χαθεί σε σχέση με τον χρόνο που ξοδεύετε. Αν χρησιμοποιείτε το χρόνο σας θετικά θα επιστρέψετε πιο δυνατοί.

– Και αν πάλι δεν καταφέρετε να γίνετε επαγγελματίας χορευτής ;

“Δεν είναι ποτέ αποτυχία, απλά υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια”, λέει η Saveliev. “Δεν είναι απαραίτητο όλοι να αναρριχηθούν στο ίδιο βουνό.” Η ζωή του επαγγελματία χορευτή δεν είναι τελικά για όλους, αλλά τα αποτελέσματα της επίπονης διαδικασίας της κατάρτισης χορού, μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Πηγή άρθρου: dancetheater.gr

Candice Thompson, www.dancemagazine.com

Baila.gr
 
Main Menu x
X