Ποια η επίδραση των social media στους νέους χορευτές;

A
A
Ποια η επίδραση των social media στους νέους χορευτές;
 

                                                                                  Απόψεις για την επίδραση των social media στους νέους χορευτές

                                                                                                                                                  Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το YouTube έχουν αρνητική επιρροή πάνω στην τέχνη του χορού, και ίσως, ακόμα περισσότερο πάνω στον κλασικό χορό. Ας διαβάσουμε όμως ποιες είναι οι απόψεις γνωστών χορευτριών για την επίδραση των social media στους νέους χορευτές.

“Οι νέοι χορευτές και χορεύτριες κλασικού χορού καταστρέφονται από το Instagram”, υποστηρίζει η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, Diana Vishneva. Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής μας, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη και εξέλιξη νέων χορευτριών και χορευτών τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των βίντεο των υπερ-ελαστικών χορευτών που εκτελούν υπερβατικά δύσκολες χορογραφίες. Η Diana Vishneva υποστηρίζει ότι τα δημοφιλή κλιπ του Instagram και του YouTube θέτουν ψευδείς προσδοκίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια ή ακόμη και να βλάψουν τους νέους χορευτές.

“Συχνά βλέπω τους νέους χορευτές να είναι συγκεντρωμένοι περισσότερο στα κινητά τους τηλέφωνα παρά σε ό,τι συμβαίνει στις πρόβες. Μερικοί δεν είναι ακόμα επαγγελματίες ή αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουν τι παρακολουθούν στο YouTube”, είπε η διάσημη χορεύτρια του Μπαλέτου Μαριίνσκι. “Βλέπουν την επιφάνεια, τα τέλεια σώματα, αλλά δεν συνειδητοποιούν το έργο πίσω από αυτά”, είπε η πρώην μαθήτρια της θρυλικής Ακαδημίας Vaganova, της σχολής που παρήγαγε θρύλους του κλασικού χορού όπως οι Nijinsky, Nureyev, Άννα Παβλόβα και Ναταλία Μακαρόβα.

Η Vishneva φοβάται ότι οι νεαροί χορευτές πιστεύουν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα με τις φωτογραφίες και τα βίντεο, ιδίως στο Instagram.
«Όταν ήμουν νέα, απλά δεν είχαμε χρόνο για τίποτα άλλο από το μπαλέτο. Τώρα τα παιδιά περνούν ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συνέπειες τις βλέπετε άμεσα στη σκηνή. Δεν γνωρίζουν τι θα πει χρονοδιάγραμμα και δεν έχουν αίσθηση της εξέλιξης της κίνησης μέσα στον χρόνο. Θέλουν να συμβούν όλα αμέσως, θέλουν τα πάντα τώρα», δήλωσε η μπαλαρίνα που έχει μοιράσει τον χρόνο της μεταξύ του American Ballet Theater και του χορού στη Ρωσία τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα σχόλιά της έρχονται τη στιγμή που η ανησυχία αυξάνεται σχετικά με την επιρροή μη ρεαλιστικών προτύπων για τους νέους χορευτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αμερικάνικο περιοδικό Dance Magazine προειδοποίησε ότι «αυτό που μοιάζει με ακίνδυνη οπτική καραμέλα, θέτει νέα πρότυπα για νέους χορευτές καθώς επιδιώκουν να μιμηθούν τους ήρωες του Instagram. Αυτές οι εντυπωσιακές χορογραφίες, από μόνες τους, δεν είναι κάτι κακό. Ωστόσο, χωρίς κωδικοποιημένη τεχνική μπορεί να αποβούν καταστροφικές”, προειδοποίησε.

H Theresa Ruth Howard, πρώην χορεύτρια του χοροθεάτρου του Χάρλεμ, η οποία διδάσκει κλασικό χορού σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει για την επίδραση των social media στους νέους χορευτές, ότι «Οι δάσκαλοι που προτρέπουν το ευέλικτο κορίτσι να τεντώνει όλη την ώρα αντί να δουλεύει σκληρά, μπορεί εύκολα να παρασυρθούν από τις εντυπωσιακές αλλά μη ρεαλιστικές εικόνες του Instagram το οποίο, παγκοσμίως κερδίζει φήμη και followers”. Προσθέτει επίσης ότι “πρόκειται για μια “ένοχη ευχαρίστηση” την οποία όταν οι χορευτές της γενιάς μας συνειδητοποιήσουν, θα είναι πια αργά”.

Η Vishneva, που εκπαιδεύτηκε από τη διάσημη Ludmila Kovaleva και είχε τους υψηλότερους βαθμούς που πήρε ποτέ χορεύτρια στο σύστημα Vaganova, δήλωσε ότι ο αγώνας είναι διαρκής προκειμένου να φτάσει και να μείνει ένας χορευτής στην κορυφή. Τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους και ο νέος καλλιτέχνης πρέπει να μάθει να περιμένει.

Πηγή άρθρου :  telegraph.co.uk

dancetheater.gr

Baila.gr
 
Main Menu x
X