Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2016- Προετοιμασίες

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2016- Προετοιμασίες

Την 29η Απριλίου 2016, όπως κάθε χρόνο από το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού θα γιορταστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ετοίμασε τις παρακάτω οδηγίες για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, προτείνοντας έναν χρήσιμο κατάλογο ιδεών σε όσους απασχολούνται θεσμικά στον ευρύτερο χώρο του χορού: δασκάλους, χορογράφους, υπεύθυνους συγκροτημάτων, δημοσιογράφους, ερευνητές, σωματεία, προμηθευτές, οργανώσεις κλπ. Επίσης, παρουσιάζονται αναλυτικά οι προτεινόμενες δράσεις που σχετίζονται με το χορό και απευθύνονται προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχος

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να τραβήξουν την προσοχή του ευρέως κοινού προς την τέχνη του χορού. Δίνεται έμφαση στην προσέλκυση ενός “νέου” κοινού, δηλαδή ατόμων που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με χορό κατά τη διάρκεια του έτους.

Εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις της Ημέρας του Χορού μπορεί να είναι: ειδικές παραστάσεις, ανοιχτά μαθήματα, δημόσιες πρόβες, διαλέξεις, εκθέσεις, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, βραδιές χορού, εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, επισκέψεις, υπαίθρια θεάματα, παρελάσεις κλπ.

Διοργανωτές
Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται πρωταρχικά από επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά συγκροτήματα, σχολές, σωματεία και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χορό. Είναι προτιμότερη η συνδιοργάνωση με κάποιον φορέα με αντικείμενο άλλο από τον χορό, όπως μια δημόσια υπηρεσία, ένα σχολείο, ένας δήμος, μια επιχείρηση, ένα συνδικάτο.

Περιεχόμενο
Οι οργανωτές έχουν πλήρη ελευθερία να ορίσουν το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Φροντίζουν να περιλαμβάνεται μια γενική πληροφόρηση για την τέχνη του χορού, την ιστορία του, τη σημασία του για την κοινωνία, τον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σύντομη ομιλία, ένα σημείωμα στο έντυπο πρόγραμμα, ένα κείμενο που διανέμεται στο ακροατήριο. Προσθέτοντας αυτή τη διάσταση, διαφοροποιούμε την εκδήλωση από άλλες που γίνονται οποιαδήποτε άλλη μέρα. Μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα μιας προσωπικότητας, ένα ποίημα, ένα απόσπασμα διάσημου συγγραφέα.

Συντονισμός
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, πρέπει οι προετοιμασίες να αρχίσουν νωρίς. Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώσετε τα ΜΜΕ για την εκδήλωση. Ενημερώστε μια οργάνωση με κεντρική θέση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα δημοσιεύσει κατάλογο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Είναι προτιμότερο η είσοδος να είναι ελεύθερη, ή με πρόσκληση. Καλέστε άτομα που δεν συνηθίζουν να παρακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις.

Τόπος
Στην καλύτερη περίπτωση, οι εκδηλώσεις γίνονται σε “νέους” χώρους, όπως δρόμους, πάρκα, πλατείες, καταστήματα, εργοστάσια, χωριά, ντισκοτέκ, σχολεία, στάδια κλπ. Τοποθετώντας την εκδήλωση σε πρωτότυπο πλαίσιο, τονίζουμε το ότι είναι αφιερωμένη στην πλανητική οικογένεια των χορευτών.

Προγραμματισμός
Αν θέλετε να συμπεριληφθεί η εκδήλωσή σας στον πανελλήνιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα του Χορού, επικοινωνήστε με το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”, Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα, τηλ. 210 324 4395, φαξ 210 324 6188, [email protected].

Πέρα από το κείμενο για τις προετοιμασίες και το επίσημο μήνυμα, παρακάτω δίνονται μερικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνει κανείς την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα πάνω στον πλανήτη χορεύουν, βλέπουν χορό ή σκέφτονται χορό.

1. Παραστάσεις
Κάντε μια παράσταση, κατά προτίμηση διαφορετική από αυτές που έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα. Αλλάξτε το περιεχόμενο της παράστασης, ή τον χώρο όπου εμφανίζεστε, ή τον τρόπο που την προβάλετε, ή τα πρόσωπα που την παρακολουθούν.

2. Μαθήματα
Διδάξτε με έναν διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα: μαθήματα χωρίς διακοπή, με ελεύθερη είσοδο, με άλλους μαθητές (πολύ νέους, πολύ ηλικιωμένους, με ειδικές ανάγκες, περαστικούς κλπ.), σε κάποιο νέο χώρο (νηπιαγωγείο, σουπερμάρκετ, εργοστάσιο, φυλακή, νοσοκομείο, πλοίο, στρατώνα κ.ά).

3. Ομιλίες
Εξηγήστε το χορό – ο κόσμος είναι μαθημένος να βλέπει χορό ή να χορεύει, αλλά πολύ σπάνια σκέφτεται για το χορό. Μιλήστε τους γι αυτόν ή καλέστε ομιλητές από διάφορους γνωστικούς χώρους (ιστορικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, ζωγράφους, μουσικούς, πολιτικούς, ιερωμένους κ.ά.)

4. Εκθέσεις
Μπορείτε να εκθέσετε μια συλλογή φορεσιών, φωτογραφιών, αντικειμένων, ταχυδρομικών καρτών, γραμματοσήμων, αφισών, βιβλίων κ.α.

5. Άρθρα
Γράψτε ένα άρθρο και στείλτε το για δημοσίευση σε περιοδικό ή εφημερίδα. Ζητήστε από έναν δημοσιογράφο να γράψει ένα άρθρο μαζί σας, παρουσιάζοντας τη δουλειά και τις ιδέες σας.

6. Προγράμματα
Συμμετέχετε στην παραγωγή ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος.

7. Παρελάσεις
Οι παρελάσεις είναι πολύ δημοφιλείς και προσελκύουν πλήθη θεατών. Υπάρχουν τρία είδη: α) Οι ομάδες προχωρούν λίγο ή πολύ συνεχώς, χορεύοντας. β) Χορεύουν λίγο, προχωρούν όλοι συγχρόνως, χορεύουν ξανά, γ) Χορεύουν πάνω σε πλατφόρμες που τις τραβούν αυτοκίνητα.

8. Διακοσμήσεις
Δημόσιοι χώροι διακοσμούνται με θέμα το χορό. Ιδιωτικοί χώροι επίσης, όπως βιτρίνες καταστημάτων – μπορείτε να ζητήσετε από τους καταστηματάρχες να πάρουν μέρος σε ένα διαγωνισμό για την καλύτερη διακόσμηση.

Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, Paris

Πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», Αθήνα

Πηγή άρθρου : dancetheater.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *